vichy slow age krema

Vichy Slow Age krema- utisak, bezbednost?

Mogu reći da je marketing Vichy Slow Age linije bio vrlo dobar prilikom dolaska na tržište- udaran, uporne sponzorisane reklame na društvenim mrežama, otvorili su prijavu za besplatne testere koji su se slali na kućnu adresu (uredno sam se prijavila, ali ne dobih iste!), angažovane su blogerke i poznate ličnosti… Sve u svemu ja sam iznenada shvatila da je meni neophodna anti-age krema i brže bolje otrčala u apoteku i kupila Vichy Slow Age dnevnu kremu…

Vichy Slow Age linija

Koncept linije zasnovan je na ideji usporavanja procesa starenja i delovanje na znakove starenja u nastajanju. U okviru ove linije nalaze se dve dnevne kreme, noćna krema koja se može koristiti i kao maska za lice i krema za područje oko očiju. 

Ja ću vam pisati o dnevnoj kremi lagane teksture (nije deklarisana kao fluid), sa SPF 25.

Pakovanje

Vichy Slow Age krema lagane teksture ima predivno pakovanje- staklenu bočicu sa pumpicom. Količina kreme je 50 mL. Ambalaža, iako predivna, je dosta teška pa nije pogodna za put.

vichy slow age krema

Sastav Vichy Slow age dnevne kreme

Sumarno, glavni aduti u ovoj kremi su UV filteri, Bifidus kao probiotski sastojak i Vichy termalna voda.

UV filtri

UV zračenje je jedan od glavnih (ako ne i glavni) induktor prevremenog starenja kože. Obzirom da se homosalate i octocrylene nalaze u visokoj koncentraciji u kremi (drugo i treće mesto na listi sastojaka), a koriste se kao UVB filtri, u startu je oprdavdan “Slow Age” naziv linije. Pri vrhu liste sastojaka nalazi se i Ethylhexyl salicylate (UVB filter) i Butyl Methoxydibenzoylmethane koji se koristi kao UVA filter. 

Bifidus

Bifida ferment lysate se nalazi pri vrhu liste što znači da se nalazi u značajnoj koncentraciji. Efekat ovog probiotskog sastojka jeste u smanjenju osetljivosti, odnosno povećanju otpornosti kože. Postoje studije kojima je to i dokazano.

Ekstrakt korena bajkalske kapice

Ekstrakt korena ove biljke pokazuje protivupalno i antioksidativno dejstvo. U Vichy Slow Age kremi lagane teksture se nalazi pri kraju liste sastojaka.

Ostali sastojci

Pored klasičnih emolijensa (poput dimetikona, gliceril stearata, palmitinske kiseline…), emulgatora i rastvarača (uključujući i alcohol denat), glicerina i tokoferola, u nižoj koncentraciji nalazi se i ascorbyl glucoside, supstanca koja ima sposobnost izbleđivanja tamnih fleka.

Šta očekivati od delovanja i konzistencije na osnovu sastava?

Ono što dominira kod Vichy Slow Age kreme lagane teksture jeste zaštitna uloga-  UV filtri koji sprečavaju starenje kože indukovano UV zračenjem; bifidus koji smanjuje osetljivost  kože na uticaj spoljnih agenasa (toplote, hladnoće, vetra, hemijski supstanci koje se nanose na kožu). Na osnovu ovoga moramo priznati da je naziv linije Slow Age ispoštovan samim tim što krema obezbeđuje solidnu zaštitu od UV zraka i spoljnih agenasa. Što se tiče hidratacije i nege, ni jedan od sastojaka se nije izdvojio kao “egzotičan” sem ekstrakta bajkalse kapice u vrlo niskoj koncentraciji.  Glavnu hidrantnu ulogu ovde ima dobro poznati glicerin.

vichy slow age krema

Sami UV filtri su kozmetički vrlo nezahvalne supstance obzirom da nisu lako rastvorni, ostavljaju teži osećaj na koži, ne upijaju se lepo (neki čak uopšte). I pored toga, krema ima solidnu teksturu, ali nakon nanošenja ne ostavlja onaj divan osećaj hidriranja i hlađenja kože kakav recimo ostaje nakon nanošenja Vichy Aqualia Thermal ili La Roche Posay Hydreane kreme. Oseća se prisustvo UV filtera, te se krema ne upija lagano kao većina hdratantnih krema. Međutim, ova Vichy Slow Age krema ne ostavlja mastan trag.

vichy slow age krema

Zbog UV filtera Vichy Slow Age dnevna krema se ne preporučuje oko zone oka. O da, mnogo peče ako dospe u oko! Pregledala sam sastav Vichy Slow Age kreme za područje  oko očiju i dosta je hranljivija od same kreme. Uz to ima i fizičke UVB filtre (titanium dioxide i iron dioxide) koji nisu iritansi i svakako su prednost u sastavu, pogotovu leti. Ako ne budem pronašla bolji preparat za zaštitu od sunca u zoni oka, za ovo leto ću kupiti Vichy Slow Age okoloočnu kremu (iako se ne može reći da je deklarisana kao preparat za zaštitu od sunca, u nedostatku pogodnije, čini mi se kao ok varijanta u te svrhe).

Sveobuhvatni utisak o Vichy Slow Age kremi  i preporuke

Fina, zaštitna krema, sa ne tako značajnim negujućim svojstvima i samim efektom protiv bora. Ne može zameniti visoku zaštitu od sunca “sun protect” preparata, psebno ukoliko je reč o koži sa upalnim procesima ili hiperpigmentacijama. Ne bih je preporučila kao noćnu kremu, upravo zbog njene zaštitne uloge koja je potrebna tokom dana. Uz Vichy Slow Age dnevnu kremu preporučujem i obavezno hranljivu noćnu kremu. 

Bezbednost u trudnoći?!

Na samom vrhu liste nalazi se homosalate, UV filter za koji postoje studije koje ukazuju na njegov uticaj na polne hormone. Detaljnije o tome, kao i reference istraživanja na tu temu možete pronaći ovde.  Ovim se otvara vrlo bitna tema, a to je bezbednost kozmetičkih preparata u trudnoći i da li proizvođači deklarišu bezbednost upotrebe svojih preparata u reproduktivnom periodu. Da li se pojedini sastojci nalaze u značajnoj koncentraciji da bi ispoljili negativan efekat na plod? Na pitanje da li je Vichy Slow Age krema bezbedna za upotrebu u trudnoći zbog homosalata, na žalost još uvek nemam tačan odgovor. Zato savetujem trudnice da budu obazrive!

Ovim se otvara novo poglavlje sagledavanja sastojaka i bezbednosti kozmetičkih preparata… Biće još reči o tome…

Do sledećeg posta, budite mi zdrave lepe i nasmejane :*

Milena

Zapratite, lajkujte, podelite 🙂

Post Author: MilenaPetrovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *