intolerancija na hranu

Važnost testa intolerancije na hranu! NutriSMART® test

Da li imate simptome kao što su hronični umor, česte glavobolje, iritacija i promene na koži, stanje opšte slabosti organizma i manjka energije? Alergija i intolerancija na hranu nije aktuelni trend, već jedan od osnovnih problema koji se mora rešiti kako bi se uspostavilo dobro zdravlje i prevenirale bolesti. Čak 45% populacije pati od netolarancije na neku od namirnica.

Razlika između alergije i intolerancije na hranu

Alergija na hranu nastaje odmah nakon unošenja namirnice na koju smo alergični. Dolazi do aktivacije imunog odgovora i stvaranja antitela koja se bore protiv onoga što se smatra neprihvatljivim i štetnim  u našem organizmu. Posredovana je IgE antitelima.

Intolerancija na hranu daje odloženi odgovor i u velikoj meri je odgovorna za razvoj hroničnih bolesti. Dovodi do smanjenja kvaliteta života: hronični umor, promene na koži (akne, ekcemi, psorijaza), prekomerno znojenje, opadanje kose, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, otežana koncentracija i pamćenje…  Posredovana je stvaranjem IgG antitela

Kako intolerancija na hranu šteti organizmu

Naš organizam teži ravnoteži. Kada se desi neka promena, naše telo pokreće kompenzatorne mehanizme kako bi se opet uspostavila ravnoteža. Svakodnevnim izlaganjem organizma namirnicama  koje mu ne prijaju, konstantno se iscrpljuju kompenzatorni mehanizmi i imunološki sistem.  Pri tom, veliki deo energije se preusmerava na te procese. Iz tih razloga, neadekvatna ishrana može biti okidač za razvoj mnogih hroničnih, nezaraznih bolesti. Jer, u jednom trenutku, organizam prosto neće uspeti da se vrati u ravnotežu…

S druge strane, zamislite koliko truda ulažete i lekova koristite lečeći simptome koji mogu nestati jednim najjednostavnijim postupkom- prekidom unošenja namirnice na koju ste intolerantni i koja do tih simptoma dovodi. Zato je dostupnost testova intolerancije na hranu u velikoj meri omogućila poboljšanje kvaliteta života mnogih ljudi.

intolerancija na hranu

Testovi intolerancije na hranu

Hrana  koja odgovara jednoj osobi može biti štetna za drugu osobu. Testovi intolerancije na hranu su za individualnu upotrebu i daju informacije o tome koja hrana je organizmu blagotvorna, a koja štetna i potencijalno opasna.

NutriSMART® je jednostavan, brz i što je najvažnije pouzdan test za analizu intolerancije na hranu. Detektuje hranom prouzrokovano  prisustvo IgG antitela. Daje informacije o (ne)toleranciji na čak 57 namirnica što pokriva 90% najčešće upotrebljavanih namirnica širom sveta. Iz prsta se uzima kap krvi, rastvara i dodaje u reakcionu posudu. Tretiranjem uzorka detektorom i rastvorom razvijača detektuje se prisustvo antitela specifičnih za odgovarajuću namirnicu. Na osnovu priložene sheme možete indetifikovati namirnicu koja prouzrokuje stvaranje IgG antitela.

NutriSMART® je pogodan za odrasle, ali i za decu stariju od 5 godina. U pakovanju se nalazi sva potrebna oprema za izvođenje analize. Detaljan prikaz izvođenja analize možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?time_continue=503&v=40kDgzhHv_w

Praktičnost ovog testa je ogromna prednost za zdravstvene radnike jer omogućava uštedu vremena svojim jednostavnim i brzim izvođenjem, a uz to daje informacije o velikom broju namirnica. Procedura je vrlo komforna za pacijenta.

Ekskluzivni distributer za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu je NeoMedica d.o.o. Za informacije u kojoj od laboratorija u vašoj okolini možete uraditi test NutriSmart®  kontaktirajte oficinalnu fejsbuk stranicu.

 

Kako pravilna ishrana menja život?

Tvrdim da ukoliko bi svi mi bili pedantni po pitanju ishrane i konzumirali samo hranu koja je naše gorivo, a ne namirnice na koje smo intolerantni, doživeli bismo potpunu duhovnu i fizičku transformaciju. Bili bi uvek puni energije. Mi zapravo nismo ni svesni koliko hrana na koju smo intolerantni i koja nas tiho uvodi u bolest, narušava naš kvalitet života i oduzima energiju.

Da Ii posle obroka imate osećaj da bi najradije zaspali i osećate se obamrlo? To je prvi pokazatelj da hrana koju unosite ne prija vašem organizmu. Hrana bi trebalo da da energiju, ne da je oduzima! Sigurna sam da svi koji se odluče na zdravu, svom organizmu prilagođenu ishranu, a za uzvrat dobiju život pun energije, elana i dobrog osećaja, više se nikada ne vrate na staro.

Još jednom vas pozivam da uspostavite zdrave navike! I krenite baš od ishrane, ona je osnova svega. Donesite odluku, krenite ka tom cilju i ne odustajte. Kada osetite razliku, više nikada nećete poželeti da se vratite na staro. Zato krenite što pre!

 

Budite mi zdravi, lepi i nasmejani,

Milena

 

Zapratite, lajkujte, podelite 🙂

Post Author: MilenaPetrovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *