čišenje lica

Kako izabrati idealni preparat za čišćenje lica?

Da li imate dileme prilikom odabira preparata za čišćenje lica ili vas zbunjuje postojanje velikog broja različitih formulacija za istu namenu?

Iako u kategoriju preparata za čišćenje lica spadaju najraznovrsnije formulacije, od micelarnih voda, gelova i pena, preko mleka i ulja, do vlažnih maramica, osnovni zahtev koji bi ovi preparati trebalo da ispune jeste da u potpunosti skinu šminku i nečistoće bez isušivanje kože i narušvanja njene barijerne uloge.

Kako izabrati preparat za čišćenje lica u odnosu na tip kože

Različita formulacija preparata prilagođena je različitim zahtevima kože. Tako da ono što bi prvo trebalo da znate prilikom odabira preparata jeste vaš tip kože.

Suva koža

Pre svega moram da napomenem da suva koža nije isto što i dehidrirana, iako se oba tipa koža pogrešno često svrstavaju u istu kategoriju. Dehidriranoj koži nedostaje vlaga, dok suvoj koži pored vlage nedostaju i lipidi (masti). S druge strane, čak i masna koža može biti dehidrirana.

Suvu kožu možete prepoznati po tome što ima grub izgled, peruta se i ima smanjenu elastičnost. Subjektivan osećaj koje imaju osobe sa suvom kožom jeste osećaj peckanja i zatezanja kože, što može biti izražno i samo u pojedinim regijama lica. 

Nakon nanošenja hidrantne kreme, kod ovih osoba osećaj zatezanja kože se ne gubi. Hidrantna krema se gotovo odmah upije, a i dalje ostaje osećaj potrebe za masnim komponentama.

Ukoliko vaša koža pripada suvom tipu, najbolje je da od preparate za čišćenje lica birate preparate u formulaciji mleka ili ulja za čišćenje lica. Ovi preparati ne sadrže agresivne sapune i deterdžente koji će ukloniti i svu masnoću koja ovom tipu kože nedostaje. U sastav masne faze ovih preparata najčešće ulaze laki tečni parafin, estri masnih kiselina (izopropilpalmitat i izopropilmiristat), masni alkoholi, voskovi i drugi sastojci.

Klasični toaletni sapuni imaju baznu reakciju i mogu poremetiti prirodnu pH vrednost kože koja je kisela. Zato se za čišćenje suve kože preporučuju proizvodi bez sapuna (eng. soap free), odnosno preparati na bazi sindeta. U sindete spadaju sintetski deterdženti koji dobro pene i ukanjaju nečistoće, ali daju kiselu reakciju, koja je bliska pH vrednosti kože. Obično sadrže i masne komponente koje nadoknađuju uklonjene masne frakcije potrebne koži.

Micelarni losioni takođe mogu doći u obzir, ali im ja lično ne bih dala prednost kod suve kože zbog samog trenja između kože i tupfera prilikom njihovog korišćenja koje može doprineti osećaju zatezanja i peckanja. Dobra varijanta je umasirati u lice kokosovo ulje, a potom micelarnim losionom očistiti lice. Kokosovo ulje će rastvoriti nečistoću i šminku koju nakon toga možete jednostavno ukloniti micelarnom vodom. Pri tom, kokosovo ulje će smanjiti trenje između tupfera i kože.

Normalna koža

Osobe sa normalnom kožom imaju najviše mogućnosti u pogledu odabira preparata za čišćenje lica. Moja preporuka bi bila korišćenje preparata za čišćenje lica u vidu mleka ili ulja tokom zime, kada je koža sklona isušivanju, a korišćenje gela i pena tokom leta, kada je kože usled visokih temperatura sklona znojenju i mašćenju. Micelarni losioni su uvek dobar izbor za osobe sa normalnom kožom.

čišćenje lica

Masna koža 

Masna koža se odlikuje pojačanim lučenjem sebuma. Preparati za čišćenje ovog tipa kože bi trebalo da obezbede zadovoljavajuće čišćenje kože otklanjanjem ili smanjenjem sebuma i nečistoća sa lica. Međutim, ovi preparati ne smeju isušivati kožu niti narušavati njenu pH. Grupa preparata koji odgovaraju masnom tipu kože jesu preparati na bazi gelova, pena i micelarnih losiona za masni tip kože.

Koža sklona aknama

Što se tiče zahteva preparata namenjenih koži sklonoj aknama, pored toga što bi trebalo da obezbede otklanjanje nečistoća i viška sebuma, oni bi trebalo da otklone i mikroorganizme i njihove metaboličke produkte i da ispoljavaju antiseptičko delovanje. Pri tome, ne smeju izazivati iritaciju i narušavati fiziološku pH kože. Ovi preparati su najčešće u formi gelova, krem-gelova, pena i micelarnih losiona.

Proizvodi za čišćenje kože sklone aknama treba da budu blagi, a odnos površinski aktivnih materija (sredstva za čišćenje) i alkohola izbalansiran. Što se tiče masnih sastojaka ovih preparata, očekuje se da imaju nizak potencijal zamašćivanja, a da opet dovoljno vlaže površinu kože. Ne smeju imati komedogeni potencijal.

Od aktivnih supstanci koriste se blagi keratolitici i komedolitici odnosno supstance koje imaju sposobnost otklanjanja mrtvih ćelija kože i otčepljenja zapušenih pora. Najčešće primenjvane supstance za ovu svrhu su: alfa-hidroksi kiseline (AHAs) u koncentraciji do 10%, salicilna kiselina do 2%, lipohidroksi kiseline i derivat vitamina A-retinaldehid u koncentraciji do 0.05%.

Netolerantna koža i koža sklona iritaciji

Ovaj tip kože je potrebno negovati sa posebnom pažnjom. Netolerantna koža vrlo lako odreaguje na razne agense iritacijom, stvaranjem crvenila i osećajem pečenja kože. Preparati za čišćenje lica namenjeni netolerantnoj koži treba da sadrže neagresivne površinski aktivne materije. Kako su konzervansi i parfemi poznati po svom alergenom potencijalu, ne bi se trebalo naći u preparatima za čišćenje netolerantne kože. Kvalitetni brendovi u sastavu ovih preparata često imaju supstance koje umiruju kožu i umanjuju njenu reaktivnost prema iritansima. Formulacije se biraju prema tipu kože (suva, masna, normalna), ali je bitno da budu “ultra sensitive”.

 

Kako vi birate preparate za čišćenje lica? Koji je vaš omiljeni preparat?

 

Zapratite, lajkujte, podelite 🙂

Post Author: MilenaPetrovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *