Ehinacea

Ehinacea- kada da, kada ne!

Ehinacea je tradicionalno dobro poznata, a u današnje vreme  moglo bi se reći i popularna kao biljka za jačanje imuniteta. Naime, biljne vrste roda Echinacea pokazuju imunomodulatorno delovanje, odnosno pojačavaju urođeni imunitet u borbi protiv virusa i bakterija. Rod Echinacea obuhvata tri vrste: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida. 

Ono na šta ću vam apelovati kroz svaki post vezan za biljne proizvode jeste da biljke shvatate ozbiljno. Mnogo često čujem da se ono što je “na biljnoj bazi” smatra apsolutno bezbednim. Prilikom korišćenja biljnih preparata moraju se uzeti u obzir kontraindikacije (stanja kada se određeni preparat ne sme koristiti), pridružene bolesti, upotreba ostalih lekova, preporučena dužina primene, godine starosti… Zato apelujem da pre odluke o korišćenju bilo kog preparata konsultujete vašeg lekara ili farmaceuta!

Jedinjenja vrsta roda Ehinacea i njihovo delovanje

Jedinjenja koja se nalaze u biljkama roda Ehinacea, a koja ostvaruju imunomoduatorno delovanje su: polisahardidi, alkilamidi, glikoproteini i cihorijumska kiselina (koja se nalazi samo u purpurnoj ehinacei). Jačanje imuniteta se ostvaruje na taj način što ova jedinjenja povećavaju broj belih krvnih zrnaca (odbrambene snage našeg organizma) i stimulišu njihovu aktivnost.  Pored imunomodulatornog delovanja, biljke roda Echinacea pokazuju antivisurno, antibakterijsko, antigljivično, antiupalno, antioksidtivno delovanje. 

Namena preparata na bazi vrsta roda Ehinacea

Ovi proizvodi se preporučuju u kratkotrajnoj prevenciji prehlade i u tretmanu početnih simptoma prehlade kao što su bol u grlu, curenje nosa, zamor, odnosno kao pomoćna terapija prehlade. Proizvodi na bazi korena purpurne ehinacee imaju primenu u tretmanu blažih oblika akni.

Koliko dugo se smeju upotrebljavati proizvodi na bazi vrsta roda Ehinacea

Proizvodi na bazi biljnih vrsta roda Ehinacea, namenjeni su za kratkotrajnu upotrebu i primena je ograničena na  maksimalno 10 dana (5-8 dana je uglavnom dovoljno). Dozvoljena je primena u intervalima tokom godine, ali poštujući sledeća pravila:

  • Pauza između dve primene najmanje 2-3 nedelje;
  • Ukupna terapija na godišnjem nivou sme trajati maksimalno 2 meseca (8 nedelja)

Razlog?

Produžena primena može dovesti do fiziološke imunosupresije, odnosno paradoksalnog negativnog uticaja na imuni sistem čime se postiže potpuno suprotan efekat.

Ehinacea

Kada ne smete koristiti proizvode na bazi Ehinacee

1. Ukoliko ste alergični na Ehinaceu ili druge biljke iz porodice Asteraceae (Composite), koja obuhvata sledeće biljke: kamilica, hajdučka trava, neven, arnika… Takođe, nemojte koristiti proizvode ukoliko ste alergični na neku od pomoćnih supstanci. 

2. Proizvodi na bazi Ehinacee se ne smeju koristiti ukoliko bolujete od neke od sledećih bolesti: progresivne sistemske bolesti (npr. tuberkuloza), oboljenja kostne srži (leukemije, leukoze), imunodeficijencije (AIDS,HIV infekcija), autoimunu bolest ( multipla skleroza, sistemska bolest vezivnog tkiva…);

3. Ukoliko ste na terapiji sledećim lekovima: imunosupresivima (lekovi koji se koriste kod transplatacije organa ili kostne srži), citostaticima (lekovi koji se koriste u terapiji kancera);

4. Primena proizvoda na bazi Ehinacee nije dozvoljena kod dece mlađe od godinu dana jer imuni sistem nije u potpunosti razvijen, pa ovi proizvodi mogu negativno uticati na njegov fiziološki razvoj. 

Upozorenje!

Primena preparata na bazi Ehinacee se ne preporučuje kod dece od 1-12 godina zbog nedovoljnog broja dokaza o bezbednosti (ne postoji dovoljan broj kliničkih studija koje bi potvrdile bezbednost u ovoj starosnoj populaciji).

Nije isključeno da proizvodi na bazi Ehinacee potenciraju razvoj autoimunskih bolesti. Zato se i ne preporučuje njihova duža primena. Ono što je svakako moja preporuka je da ukoliko u vašoj porodičnoj anamnezi postoji autoimunska bolest- nemojte koristiti preparate sa Ehinaceom.

Ukoliko ste skloni alergijama nemojte nikako koristiti ove proizvode samoinicijativno.

Ukoliko prilikom primene proizvoda sa Ehinaceom dodje do pogoršanja simptoma, porasta temperature, pojave groznice- obratite se lekaru.

Sve u svemu…

Iskoristite dobrobiti prirode na pravi način! Duboko verujem da nam je priroda dala lek za sve. Ali, da bismo osigurali efikasnost i bezbednost upotrebe biljaka u prevenciji i terapiji, neophodno je da posedujemo određena znanja. U kojim stanjima ih upotrebljavati, a u kojim se ne smemo opredeliti za njihovu upotrebu, kako i koliko dugo se koriste, da li će njihova primena loše utcati na lekove koje pijemo, da li će pogoršati postojeću bolest ili stanje… Uvek potrazite savet od svog lekara ili farmaceuta!

 

Budite mi zdravi, lepi i nasmejani,

Milena

Zapratite, lajkujte, podelite 🙂

Post Author: MilenaPetrovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *