biljni sedativi i čajevi

Biljni sedativi- čajevi za smanjenje nervne napetosti i olakšavanje uspavljivanja

Posao, obaveze, fakultet, partner, deca, komšije… Većina nas, makar samo u nekom periodu života, ima svoj razlog zašto oseća povećanu nervnu napetost koja nekada može dovesti i do problema sa spavanjem. Pored mnogo, mnogo stvari koje vam mogu pomoći u tim stanjima, biljni čajevi su jedna od mojih preporuka.

Kao i većina drugih preparata na biljnoj bazi, tako su i biljni sedativi namenjeni blažim formama stanja za čiju namenu se koriste. Biljni preparati koji ispoljavaju blago sedativno delovanje namenjeni su za ublažavanje blagih simptoma mentalnog stresa i olakšavanje uspavljivanja.

Koren valerijane

Valerijana, odoljen ili macina trava- sinonimi za jedan vrlo poznat i dobar biljni sedativ i anksiolitik. Za ekstrakt korena valerijane su sprovedena klinička istraživanja u kojima je potrđena efikasnost, pa je koren valerijane našao svoje mesto i u biljnim lekovima, ne samo u tradicionanoj primeni.

Biljni sedativi valeriana

Za pripremu čaja od korena valerijane potrebno vam je 0.3-3 g usitnjenog korena kojeg ćete preliti sa 200 mL vrele vode i ostaviti poklopljeno desetak minuta. Nakon toga procedite. Kod blage nervne napetosti, na ovaj način pripremljen čaj možete uzimati do 3 puta dnevno. Ukoliko imate problem sa spavanjem, radi lakšeg uspavljivanja, najbolje je da čaj od korena valerijane popijete pola sata do sat vremena pre odlaska na spavanje.

Koren valerijane ili etarsko ulje valerijane je idealno kao dodatak vodi za kupanje za ispoljavanje sedativnog i anksiolotičkog delovanja. Za kupku na bazi korena valerijane potrebno vam je 100 g  korena. Preporučuje se upotreba kupke jednom nedeljno. Za kupku na bazi etarskog ulja valerijane potrebno vam je 240-400 mg etarskog ulja. Preporuke su da se kupka upotrebljava 3-4 puta nedeljno.

Voda za kupanje bi trebalo da bude 34-37 stepeni, a dužina primene 10-20 minuta. 

Bitna napomena jeste da se kupke ne smeju primenjivati ukoliko postoje otvorene rane na koži ili veća oštećenja kože, ozbiljne infekcije, akutne kožne bolesti, povišena telesna temperatura, ozbiljni poremećaji cirkulacije ili srčana slabost.

Za postizanje punog efekta smanjenja nervne napetosti potrebna je kontinuirana primena čaja ili kupki tokom 2-4 nedelje. Međutim, ukoliko simptomi ne jenjavaju tokom upotrebe preparata na bazi korena ili etarskog ulja valerijane, neophodno je da se obratite lekaru ili farmaceutu.

U retkim situacijama može doći do stomačnih problema (nadimanja i gasova) u slučaju oralne primene preparata na bazi korena ili etarskog ulja valerijane.

Cvast hmelja

Mnogima je prva asocijacija na hmelj- pivo! Ipak ću se držati tradicionalnih biljnih preparata 🙂 Kod blagih simptoma mentalnog stresa čaj od cvasti hmelja će blagotvorno delovati. Potrebno je da 0.5 g  usitnjene cvasti hmelja prelijete sa 200 mL vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Tokom dana možete popiti do 4 šoljica čaja. S druge strane, ukoliko imate problem sa spavanjem, napravite čaj od 0.5-1 g cvasti hmelja i popijte pola sata do sat vremena pre odlaska na spavanje. Ukoliko simptomi traju nakon dve nedelje primene čaja ili drugih preparata na bazi lista hmelja, neophodno je obratiti se lakaru ili farmaceutu.

List matičnjaka

Pored toga što su preparati na bazi lista matičnjaka delotvorni kod gastrointestinalnih poremećaja, pre svega gasova i nadimanja, matičnjak je ipak najpoznatiji kao blagi biljni sedativ. Bez obzira da li želite efekat blagotvornog delovanja kod mentalne napetosti ili regulisanje gastrointestinalnih tegoba, doziranje i način primene čaja je isti: potrebno je da 1.5-4.5 g lista matičnjaka prelijete sa 150 mL ključale vode i ostavite da odstoji 5-15 minuta. Čaj uzimati 1-3 puta dnevno. Ukoliko simptomi traju i nakon dve nedelje primene čaja ili drugih preparata na bazi lista matičnjaka, neophodno je obratiti se lakaru ili farmaceutu.

čaj od lista matičnjaka biljni sedativi

Cvet i etarsko ulje lavande

Biljni sedativi lavandaJedan od najpoznatijih biljnih sedativa je svakako cvet lavande. Etarsko ulje lavande se naširoko upotrebljava za smirenje bilo za oralnu primenu, bilo za pripremu kupki ili parfemisanja posteljine. Čaj od cveta lavande možete pripremiti tako što 1-2 g biljne droge cveta lavande prelijete sa 150 mL ključale vode i čaj konzumirate 3 puta dnevno.

Kupke za opuštanje sa etarskim uljem lavande pripremaju se dodatkom 1-3 g etarskog ulja u toplu vodu (35-38 stepeni). Preporučeno vreme korišćenja kupke je 10-20 minuta jednom dnevno. Što se tiče mera opreza koje važe za upotrebu ovih kupki, napomene su iste kao i one vezano za korišćenje kupki od etarskog ulja i korena valerijane što možete pročitati u tekstu iznad.

Ukoliko simptomi nervne napetosti i nesanice traju i dalje tokom primene preparata na bazi cveta ili etarskog ulja lavande, obavezno se obratite lekaru ili farmaceutu.

Cvet lipe

Cvet lipe je odličan za pripremu čaja protiv simptoma prehlade i gripa. Ali, tradicionalno se ovaj čaj koristi i kao biljni sedativ i anksiolitik. U obe svrhe preporučuje se primena čaja 2-4 puta dnevno, napravljenog tako što se 1.5 g  cveta lipe prelije sa 150 mL ključale vode. Kod prehlade, čaj mogu koristiti i deca od 4-12 godina, ali imajte u vidu da ako simptomi prehlade traju duže od nedelju dana, neophodno je obratiti se lekaru. 

Herba ovsa

Za čaj od ovsa potrebno je 3 g usitnjene herbe ovsa. Ukoliko tokom primene čaja ne dođe do poboljšanja simptoma nervne napetosti, neophodno je obratiti se lekaru ili farmaceutu.

Herba srdačice

Usitnjena herba ove biljke se može koristit za izradu čaja za ublažavanje simptoma “nervoze srca”. Ista doza čaja se koristi i kod blagih simptoma nervne napetosti i poteškoća sa uspavljivanjem. Za pripremu čaja potrebno je 1.5-4.5 g usitnjene herbe srdačice. Dnevna doza koja se sme upotrebiti je 3-10 g. Ukoliko do poboljšanja simptoma ne dođe ni nakon 4 nedelje upotrebe čaja herbe srdačice, potrebno je javiti se lekaru ili farmaceutu. Čaj i biljni preparati na bazi herbe srdačice se ne smeju koristiti u trudnoći jer izazivaju kotrakciju materice!!!

Biljni sedativi čajevi

Herba pasiflore

Čaj na bazi herbe pasiflore jako povoljno deluje na ublažavanje simptoma nervne napetosti i olakšavanje uspavljivanja. Čaj se priprema tako što se 0.5-2 g usitnjene herbe pasiflore prelije sa 150 mL ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 10 minuta. Konzumira se 1-4 puta dnevno. Ukoliko simptomi nervne napetosti ili nesanice traju i nakon dve nedelje primene čaja, neophodno je da se javite lekaru ili farmaceutu.

Mere opreza i napomene za sve navedene biljne sedative i anksiolitke

Primena preparata na bazi navedenih biljnih sedativa se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja zbog nedovoljno podataka, dok je primena preparata na bazi herbe srdačice kontraindikovana u trudnoći i dojenju! Preparati sa herbom srdačice se ne preporučuju ni kod mlađih od 18 godina, dok se preparati na bazi ostalih navedenih biljnih sedativa, zbog nedovoljno dokaza, ne preporučuju kod dece mlađe od 12 godina.

Proizvodi na bazi ovih biljnih vrsta mogu smanjiti sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama pa prilikom njihove primene ne bi trebalo upravljati istim.

Interakcije biljnih sedativa i ostalih preparata/lekova

Kombinovanje biljnih preparata koji ispoljavanju sedativni i anksiolitički efekat sa lekovima koji pripadaju grupi sedativa i anksiolitika se ne preporučuje! Takođe, izbegavajte kombinovanje ovih biljnih preparata sa preparatima na bazi lista dalmatinske žalfije ili herbe belog pelena.

 

Nadam se da vam je tekst pomogao da izaberete svoju šoljicu čaja za opuštanje, onda kada vam je to potrebno. A nadam se da nije često…

Do narednog posta, budite mi zdravi, lepi i nasmejani :*

Milena

 

Tekst je informativnog karaktera i nikako ne sme biti zamena za lekarski pregled i stručno mišljenje. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama dodatno se posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Zapratite, lajkujte, podelite 🙂

Post Author: MilenaPetrovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *